Maria Magdalena, prima persoană care L-a văzut pe Iisus Hristos înviat!

Biserica o pomeneşte la 22 iulie pe Sfânta Mironosiţă şi întocmai cu Apostolii Maria Magdalena, primul om care L-a văzut pe Hristos Domnul înviat din morţi. Sfânta Maria din Magdala nu este aceeaşi cu femeia păcătoasă pomenită de Sfântul Luca în capitolul al șaptelea al Evangheliei sale, aşa cum suntem tentaţi să credem, ci o tânără cu vieţuire aleasă, despre care aceeaşi Evanghelie spune că fusese vindecată de Hristos de posedare. Protos. Sebastian Serdaru, stareţul Mănăstirii Pantocrator din Drăgăneşti-Vlaşca, judeţul Teleorman, ne-a oferit un interviu din care înţelegem mai bine cine a fost cu adevărat Sfânta Maria Magdalena. Protos. Sebastian Serdaru, stareţul Mănăstirii Pantocrator, este şi autorul unei lucrări despre viaţa Sfintei Maria Magdalena, apărută la Editura „Cartea ortodoxă” a Episcopiei Alexandriei şi Teleormanului

Părinte stareţ, ce cu­noaștem astăzi despre viața Sfintei Maria Magdalena?

Sfânta Mironosiţă Maria Magdalena este prima persoană care L-a văzut pe Hristos Domnul înviat din morţi. Pentru râvna ei, este cinstită de Sfânta Biserică cu numele de „cea întocmai cu Apostolii”. La fel ca aceş­tia, mironosiţa a dus vestea Învierii, la care ea însăşi a fost martoră. Slujbele noastre o numesc „evanghelist”, „binevestitoare”, precum şi „cea care a preînchipuit viaţa monahală”, pentru că şi-a dedicat viaţa Domnului.

Sfintele Evanghelii, lecturate cu atenţie, ne arată o altă ima­gine, corectă, a acestei sfinte, diferită de cea cunoscută îndeosebi în Apus şi care a trecut treptat şi la noi, în Răsărit. Occidentul ne-a plasat aşadar ipostaza unei femei păcătoase, convertită ulterior, după unii însoţitoare sau chiar soţie a lui Iisus. De-a dreptul revoltător este faptul că cei care promovează astfel de concepţii îşi culeg informaţiile şi crezurile din filme de tip „Codul lui Da Vinci” sau „Ultima ispită a lui Iisus”.

Tradiţia ne spune că, fiind chinuită şi neaflând odihnă sufletului ei, auzind că Iisus venise în Magdala după ce săturase 4.000 de bărbaţi cu şapte pâini şi câţiva peşti, merse la El şi află vindecare. Din Evanghelia lui Matei aflăm, într-adevăr, că, după săvârşirea minunii înmulţirii pâinilor, Iisus „a dat drumul mulţimilor, S-a suit în corabie şi S-a dus în ţinutul Magdala” (Matei 15, 39).

Mai mult aici.

Be the first to comment on "Maria Magdalena, prima persoană care L-a văzut pe Iisus Hristos înviat!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Lumea PreseiTomis PressRO PRESSAdyDev Media4x4 desert safari toursThe Bearings StoresRulmenți Stoc