Ia din tabloul lui Matisse prinde viață în ultimul episod „Port Valoare și Splendoare”

Cămașa care „coase culturile-ntre ele” ne amintește de vremurile în care miracolele se întâmplau pentru că oamenii credeau în ele. Iuliana Tudor ne conduce prin povestea iei, în episodul cinci al primei producții documentare despre cămașa românească, pe 27 decembrie, de la 16.00, la TVR 1.

Început în zi de mare sărbătoare pentru români, pe 1 Decembrie, documentarul „Port Valoare și Splendoare” ajunge la ultimul episod în perioada Crăciunului, când tradițiile și întreaga moștenire culturală se manifestă, poate, mai mult ca oricând. Aflăm cum se încheie povestea cămășii tradiționale românești împreună cu Iuliana Tudor, în episodul al cincilea al seriei, difuzat duminică, 27 decembrie, de la 16.00, la TVR 1.

De-a lungul celor patru episoade parcurse până acum, ne-am întărit credința că trecutul face parte din ființa noastră, că purtăm în ADN sufletul acestui popor, din cele mai vechi timpuri. Erau „vremuri în care miracolele se întâmplau pentru că oamenii credeau în ele. Vremuri în care cutumele erau respectate pentru că oamenii făceau diferența între ce se cade și ce se cuvine, între datorie și merit. Nostalgia după cămașa tradițională e nostalgia după acele valori și după acele splendori”, ne spune Camelia Robe, cea care semnează scenariul și regia producției.

Străbunicile noastre semănau, secerau, țeseau, coseau inul cu mâinile lor. Făceau în luni de zile ceea ce produc acum mașinăriile în câteva ore. „De aceea ne permitem azi să fim atât de risipitori. Tot acest progres tehnologic ne-a înstrăinat de natură și de valorile ei. Haine de serie, suflete de serie”, sintetizează Iuliana Tudor, ghidul nostru prin istoria iei, unul dintre simbolurile acestui neam. În vechime nu se pierdea nici un petecuț de pânză. Acum se aruncă un camion de haine la fiecare două secunde. Iar cuvântul țăran a devenit vorbă de ocară pentru cel considerat zgârcit și învechit.

Povestea iei românești se încheie acolo unde a început: într-un mic atelier din București, acolo unde mâinile dibace ale Ioanei Corduneanu și ale echipei ei cos lumile între ele. În atelierul Semne cusute, ia care l-a inspirat pe Matisse în tabloul „La Blouse Roumaine” e acum finisată și probată. Ea leagă spiritul grupului care a cusut-o de spiritul pictorului favorit al națiunii franceze. Oglindește frumusețea acestui continent. E veșmântul de sărbătoare al Europei.

„Cămașa aceasta coase culturile-ntre ele. Nu va ajunge niciodată în camionul de haine aruncat undeva, oriunde pe planetă. Dimpotrivă, va duce peste secole mărturia acestui loc, acestor suflete”, își încheie Iuliana Tudor călătoria în universul fascinant al sufletului românesc.

Prima producție documentară despre ia românească, seria în cinci episoade „Port Valoare și Splendoare”, ce poartă semnătura Iulianei Tudor, ca prezentator și producător, respectiv a Cameliei Robe, ca scenarist și regizor, își propune să exprime spiritul acestei țări, prin bogăția și semnificația ritualurilor conținute în întreg procesul de realizare a iei.

Filmul „Port Valoare și Splendoare” este o co-producție Creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție, instituție publică aflată în subordinea Primăriei Municipiului București și Premium Agency, în parteneriat cu Televiziunea Română.

Be the first to comment on "Ia din tabloul lui Matisse prinde viață în ultimul episod „Port Valoare și Splendoare”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Lumea PreseiTomis PressRO PRESSAdyDev Media4x4 desert safari toursThe Bearings StoresRulmenți Stoc