500 de lei gratis de la stat! Termen limită, 15 octombrie. Ce trebuie să faci!

bani
AJutor pentru încălzire pe timp de iarnă.

De la data de 1 noiembrie 2021, în România se aplică prevederile din Legea consumatorului vulnerabil, potrivit căreia românii pot primi un ajutor de la stat pentru încălzirea locuințelor. Ce ar trebui să faceți pentru a beneficia de acești bani!

Pentru a putea primi ajutorul pentru încălzire în perioada cuprinsă între 1 noiembrie 2022 și 31 martie 2023, persoanele interesate trebuie să depună cerere până în data de 15 octombrie. Ajutorul pentru încălzire se acordă pe bază unei cereri în care declari pe propria răspundere componența familiei, veniturile acesteia, dar și sistemul de încălzire utilizat.

Cererea trebuie depusă până la 15 octombrie

Cele două documente se depun, individual sau prin asociațiile de proprietari ori locatari, la primăria localității de domiciliu până la data de 15 octombrie.

Modelul pentru această cerere se poate vedea aici.

După depunerea cererii respective, stabilirea dreptului se face prin dispoziție a primarului, după cum urmează:

– începând cu luna depunerii cererii, pentru cei care au depus documentele până la data de 20 a lunii respective;

– începând cu luna următoare, pentru cei care au depus documentele după data de 20;

– începând cu luna depunerii cererii, pentru beneficiarii de ajutor social al căror drept de ajutor social este stabilit începând cu acea lună, indiferent de data la care a fost depusă cererea de ajutor.

Cei care au dreptul să beneficieze de acest ajutor sunt familiile cu venituri nete lunare mai mici de 1.386 de lei pe fiecare membru sau persoanele singure care câștigă pe lună până în 2.053 de lei. Acest sprijin financiar se acordă doar pentru un singur sistem utilizat la încălzirea locuinței.

În ce constă acest ajutor?

După natura lor, măsurile de protecție socială pot fi financiare și nonfinanciare.

Măsurile de protecție socială financiare constau în acordarea de ajutoare destinate asigurării nevoilor energetice minimale și sunt:

a) ajutor pentru încălzirea locuinței;

b) ajutor pentru consumul de energie destinat acoperirii unei părți din consumul energetic al gospodăriei pe tot parcursul anului;

c) ajutor pentru achiziționarea, în cadrul unei locuințe, de echipamente eficiente din punct de vedere energetic, necesare pentru iluminarea, răcirea, încălzirea și asigurarea apei calde de consum, pentru înlocuirea aparatelor de uz casnic depășite din punct de vedere tehnic și moral cu aparate de uz casnic eficiente din punct de vedere energetic, precum și pentru utilizarea mijloacelor de comunicare care presupun consum de energie;

d) ajutor pentru achiziționarea de produse și servicii în vederea creșterii performanței energetice a clădirilor ori pentru conectarea la sursele de energie.

Be the first to comment on "500 de lei gratis de la stat! Termen limită, 15 octombrie. Ce trebuie să faci!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Lumea PreseiTomis PressRO PRESSAdyDev Media4x4 desert safari toursThe Bearings StoresRulmenți Stoc