Regretata Florina Cercel, rol de țigancă în «Regina», patroană de bordel în serialul «Aniela!»

Regretata actriță Florina Cercel, care s-a stins din viață marți, 29 iulie, la vârsta de 76 de ani, a fost confundată nu de puține ori cu Spania Fieraru, rolul ei din telenovelele „Inimă de țigan” și „Regina”. Actrița a mai jucat și în serielul ”Aniela”, unde a fost patroană de bordel, însă a avut în spate un palmares bogat, numeroase rolul în teatru și film.

Florina Cercel ne-a părăsit în această dimineață, la numai 76 de ani, în urma unei boli umplite, cancerul. A jucat în numeroase piese de teatru și filme, însă oamenii o recunoșteau pe stradă după rolurile din telenovelele în care a apărut. A făcut roluri memorabile în telenovele postului Acasă TV, ”Inimă de ţigan” (2007) şi “ Regina “, unde a interpretat rolul Spaniei Fieraru, o ţigancă iute la mânie și nu deseori era confundată pe stradă cu aceasta. Oamenii strigau după ea, ”Uite-o pe Spania”, atunci când o vedeau. Iar în serialul ”Aniela” (2009) a făcut senzație după ce a fost distribuită în rolul Aretiei Belciugesco, o excentrică patroană de bordel. Florina Cercel s-a născut pe 28 ianuarie 1943, la Piatra-Neamţ. Actrița a moștenit de la părinții săi talentul artistic. Tatăl ei a fost prim-trompetist în fanfara unui regiment din Armata Regală, iar mama, actriță. Îndrăgita actriță,  a împlinit 76 de ani în luna ianuarie și a fost aniversată și premiată în cadrul Galei Seniorilor de 5 Stele, organizată de Centrul pentru Seniori al Municipiului București. A avut o copilărie marcată de lipsuri materiale, dar a fost înconjurată de dragostea familiei, iar asta a compensat toate neajunsurile.

 A bifat peste 100 de roluri în filme şi piese de teatru.

Florina Cercel a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în 1964, la clasa profesorilor Jules CazabanCornel Todea şi Victor Moldovan. A jucat ca actriţă pe scenele următoarelor instituţii: Teatrul Dramatic de Stat din Galaţi (1964-1965), Teatrul Naţional din Timişoara (1965-1973) şi Teatrul Naţional din Bucureşti (din 1972). A jucat în filme precum: Frații (1970), Prin cenuşa imperiului (1976) – grecoaica, Roşcovanul (1976) – activista P.C.R., Elena Duma, Toate pînzele sus (serial TV, 1977) – ep. 8, Eu, tu, şi… Ovidiu (1978), Ecaterina Teodoroiu (1978) – Gazda, Iancu Jianu, zapciul / Iancu Jianul, zapciul (1980), Dumbrava minunată (1980) – Mia Vasilian, Burebista (1980), Bietul Ioanide (1980) – dublaj voce Ioana “indolenta”, Crucea de piatră / Crucea de piatră – ultimul bordel (1994) – Matroana bordelului, O soacra de coșmar (2006) – Mama lui Nicu și Niciodată nu e prea târziu (2006) – Mioara. A jucat în zeci de piese de teatru cum ar fi: Dona Diana, regia Victor Moldovan, 1973, Arde soarele deasupra lui Seneca de Kincses Elemér, Bacantele de Euripide, regia (1997), Moartea unui comis voiajor, autor Arthur Miller, regia Horea Popescu (2000), Revizorul, autor Nikolai Vasilievici Gogol, regia Serghei Cerkasski (2002), Lucrezia Borgia, autor Victor Hugo, regia Cristian Ioan (2004) Graciosa şi Percinet, autor Madame d’Aulnoy, regia Răzvan Popa (2008), Gaiţele, autor Alexandru Kiriţescu, regia Dan Tudor (2012) Ultima haltă în paradis, autor Valentin Nicolau, regia Alexandru Tocilescu (2014) sau Vassa Jeleznova, autor Maxim Gorki, regia Ion Cojar (2014).

Be the first to comment on "Regretata Florina Cercel, rol de țigancă în «Regina», patroană de bordel în serialul «Aniela!»"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Lumea PreseiTomis PressRO PRESSAdyDev Media4x4 desert safari toursThe Bearings StoresRulmenți Stoc