În Catedrala Notre-Dame din Paris se aflau trei relicve sfinte: Sfânta Coroană de Spini, cea mai prețioasă și mai venerată, o bucată din Adevărata Cruce și un cui al Răstignirii Mântuitorului.
În cele mai multe dintre tradiții, Coroana de Spini simbolizează recunoașterea forței spirituale acordată de Divinitate celui care primește un fel de învestire regală. Aceste trei lucruri sfinte care amintesc de Patimile lui Iisus Hristos au cunoscut multe peripeții de-a lungul celor peste 2000 de ani de existență.
Majoritatea surselor istorice spun că cea care a descoperit relicvele sfinte ale lui Iisus a fost Sfânta Elena, mama împăratului Constantin al Bizanțului. Astfel, Coroana cu spini, care a fost pusă în batjocură pe capul Mântuitorului de către soldații romani, a fost depusă la Biserica Sfântului Mormânt, ridicată la Ierusalim la inițiativa acesteia în anul 326.
Drumul cu peripeții al Coroanei de Spini
În anul 870, din cauza războaielor și jafurilor la care era supus Sfântul Mormânt prin invaziile perșilor, cele trei relicve sfinte, printre care și Coroana de spini, au fost transferate la Constantinopol, în capela imperială.
În ciuda tuturor presupunerilor, nu se poate stabili cu exactitate momentul transferării coroanei în capitala Imperiului Bizantin. Însă, este sigur faptul că a apărut la Constantinopol spre mijlocul veacului al X-lea, ca un cadou dedicat împăratului Constantin al VII-lea.
În anul 1238, împăratul latin al Bizanțului Baudoin II de Courtenay se confruntă cu mari dificultăți financiare și ca să salveze Regatul latin de la Ierusalim se împrumută la bancherii venețieni, punând drept garanție sfintele relicve.
Aflând despre aceasta, Ludovic al IX-lea (cel Sfânt) regele Franței, le-a răscumpărat din mâinile genovezilor la prețul enorm atunci, de 135.000 de livre (de aur), după luni de zile de verificare a autenticității și le-a depus în mod solemn la Villeneuve-l’Archevêque, la data de 10 august 1239. În plus, regele Ludovic al IX-lea a ridicat, între 1243 și 1248, Capela Sfântă (Sainte-Chapelle) pentru a adăposti prețioasele relicve.
Coroana de Spini la Notre-Dame
Cea mai prețioasă și mai venerată Coroană a ajuns la Paris în secolul al 18-lea, fiind expusă ocazional în Catedrală. În timpul Revoluției franceze, Coroana, considerată obiect de patrimoniu, a fost depusă la Biblioteca Națională.
În timul Revoluției franceze, atunci când catedrala a fost amenințată, Coroana de spini a fost încredințată arhiepiscopului de Paris (în anul 1801). În cele din urmă, Coroana a fost adusă la Notre-Dame de Napoleon I împreună cu celelalte două relicve sfinte, cu câteva săptămâni înainte de încoronarea sa aici, ca întâi împărat al francezilor, în 1804.
sursa: realitatea.net
Be the first to comment on "Ce reprezintă Coroana de Spini și cum a ajuns în Catedrala Notre-Dame din Paris!"