Tel Aviv va găzdui Eurovision 2019! Află în ce perioadă și ce au cerut organizatorii țării gazde

Tel Aviv este orașul gazdă pentru concursul Eurovision 2019. Organizatorii au anunțat prin intermediul unui comunicat de presă, că în cel de-al doilea mare oraș din Israel, va avea loc, pentru prima dată concursul internațional Eurovision, edițiile anterioare desfășurându-se la Ierusalim. Competiția atrage anual peste 200 de milioane de telespectatori.

Concursul Eurovision 2019 se va desfășura la Expo Tel Aviv (International Convention Centre). Semifinalele vor avea loc pe 14 şi 16 mai, iar marea finală, pe 18 mai. Israel a câștigat competiția de anul acesta cu reprezentanta sa, Netta Barzilai, care a interpretat piesa kitsch pop “Toy”, și a primit un total de 529 de puncte. Concursul din acest an a avut loc în Portugalia, la Lisabona. Israelul a câştigat concursul Eurovision din acest an pentru a patra oară în istoria acestui concurs. Ultima dată s-a întâmplat în anul 1998, când Dana International a devenit primul artist transgender care câştigă concursul Eurovision. Dana International a mai participat şi în 2011 la această competiţie muzicală, dar nu a reuşit să se califice în finală.

Două ediţii anterioare găzduite de Israel au avut loc la Ierusalim, în 1979 şi respectiv în 1999. Israelul trebuia să găzduiască acest concurs şi în 1980, dar a refuzat, iar evenimentul s-a desfășurat la Haga, în Olanda.

Mai multe tăți au anunțat că se retrag, dacă Israel alege ca orașul gazdă a competiției muzicale să fie Ierusalim. Mai mult, zeci de artiști din intreaga lume, printre care și cântărețul britanic Roger Waters sau regizorul Ken Loach, au publicat o scrisoare deschisă în care cer boicotarea ediției de anul viitor a concursului Eurovision 2019, “până când palestinienii vor avea libertate, justiție și egalitate în drepturi”. Scrisoarea a fost publicată recent în ziarul britanic The Guardian, iar în text numeroși artiști, printre care muzicieni, actori sau regizori, cer ca “Eurovision 2019 să fie boicotat, dacă țara gazdă este Israelul, care continuă de mai multe decenii să încalce grav drepturile israelienilor”. Polemica se putea amplifica dacă Ierusalimul ar fi fost gazda viitoarei ediții, având în vedere că jumătatea de est a orașului are statut de zonă militară ocupată de Israel din 1968, potrivit Europa Press International. Astfel că EBU a cerut Israelului să aleagă un loc de desfășurare, care să nu genereze conflicte. EBU a solicitat, de asemenea, Israelului să se asigure că nu există restricții în timpul concursului din cauza Sabatului iudaic sau a zilei de odihnă. Finala competiției are loc în mod tradițional într-o sâmbătă seară, care ar fi exact la sfârșitul Sabatului.

Be the first to comment on "Tel Aviv va găzdui Eurovision 2019! Află în ce perioadă și ce au cerut organizatorii țării gazde"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Lumea PreseiTomis PressRO PRESSAdyDev Media4x4 desert safari toursThe Bearings StoresRulmenți Stoc