46 de ani de la dispariția Mariei Lătărețu

Astăzi se împlinesc 46 de ani de la dispariția MARIEI LĂTĂREȚU – cea numită PRIVIGHETOAREA GORJULUI.
A fost și va rămâne poate cea mai desăvârșită cântăreață a Olteniei și nu numai…
Afirmația este susținută de tot ce s-a scris despre ea, încă de la început, 1937, atunci când marele folclorist român Constantin Brăiloiu o descoperea și realiza cu ea primele înregistrări.
A fost și rămâne unică prin faptul că generații de-a rândul de intrepreți, au avut-o ca model, indiferent că au cunoscut-o sau nu.
Celebrul cântec românesc, SANIE CU ZURGĂLĂI, puțini știu că este o creație de muzică ușoară, a compozitorului Richard Stein.
Maria Lătărețu a pornit într-o seară de iarnă de la acel cântec, cât a putut reține din el ascultându-l la Radio…
L-a prelucrat cu simțul ei muzical desăvârșit, creând muzică și text total diferite de original și prin puterea sa creatoare l-a adus la forma binecunoscută, astăzi fiind considerat parte din muzica populară românească și este cântat în orice colț de lume.
Puținele filmări existente cu această deschizătoare de drumuri în muzica românească, susțin cu tărie ceea ce s-a spus despre Privighetoarea Gorjului, prin sute de articole și prezentări ale unor oameni de specialitate, că pe lângă glasul, trăirea interioară, și puterea de a transmite ascultătorului, orice cuvânt și orice virgulă din vers, a caracterizat-o mai înainte de toate, ușurința de a crea. Foarte multe cântece pe care azi le auzim, sunt lansate și pornite din mintea și sufletul MARIEI LĂTĂREȚU.
Doar ascultând înregistrările ei descoperiți DE CE a fost idolul marilor interpreți ai Olteniei, precum Maria Ciobanu, Maria Cornescu, Ion Dolănescu, Filofteia Lăcătușu, Nelu Bălășoiu, Maria Apostol, Ileana Ciuculete, etc.

Be the first to comment on "46 de ani de la dispariția Mariei Lătărețu"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Lumea PreseiTomis PressRO PRESSAdyDev Media4x4 desert safari toursThe Bearings StoresRulmenți Stoc