Stela Popescu, partenera, prietena şi colega lui Alexandru Arşinel timp de 40 de ani pe scenă, s-a menţinut în topul celor mai iubiţi actori ai scenei româneşti de peste 50 de ani.
Stela Popescu s-a născut la 21 decembrie 1935, în Orhei, Basarabia, într-o familie de învăţători. În 1940, după invadarea Basarabiei de către armata rusă, tatăl ei, considerat ”intelectual“, deci ”duşman de clasă“, a fost deportat în Siberia, iar mama, împreună cu fiica, se refugiază la Braşov.
În 1953, Stela Popescu a susţinut examenul de admitere la facultate şi a fost repartizată la Facultatea de Limba Rusă ”Maxim Gorki“, la care a renunţat după un an şi jumătate, când intră în echipa Teatrului Ministerului de Interne.
În 1956 a fost admisă la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, iar în paralel continuă să susţină spectacole de teatru. La sfârşitul facultăţii, a fost repartizată la Teatrul din Braşov, unde a susţinut şi 400 de spectacole pe an.
Din 1963, joacă la teatrul de Revistă “Constantin Tănase“ din Bucureşti, apoi se angajează la Teatrul de Comedie. Tot din 1963 a început lunga colaborare cu Radiodifuziunea Română, urmată, mai târziu, de cea cu Televiziunea Română.
În 7 februarie 2004, primeşte din partea şefului statului Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, categoria D – Arta Spectacolului, ”în semn de apreciere a întregii activităţui şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului“.
În 1969, actriţa a părăsit Revista şi s-a angajat la Teatrul de Comedie, ceea ce nu a impiedicat-o să continue colaborarea cu Radiodifuziunea Română (pe atunci Radioteleviziunea) din 1963.
În paralel, a susţinut şi o colaborare cu Revista Românească, sub condeiul lui Mihai Maximilian, cu care s-a căsătorit în 1969, la puţin timp după divorţul de Dan Puican. Totodatã, a jucat în celebrul serial “Boema” de la Grădina Boema, spectacole care se înscriu în peisajul antiputere pentru vremea aceea, cu succes de public foarte mare.
În iunie 2017, actriţa a primit diploma de Cetăţean de Onoare al Braşovului, oraş în care a făcut şcoala şi facultatea şi a jucat în 400 de spectacole.
”Eu sunt datoare Braşovului, începând de la primii ani de şcoală şi terminând cu facultatea şi cu prezenţa în teatrul din Braşov. Prezenţa Braşovului în viaţa mea mi-a întărit disciplina, morala, demnitatea şi astfel am ajuns astăzi să fiu printre cei mai mari artişti ai României. Am un dicton după care mă ghidez: viaţa valorează miliarde, dar dacă în piept ai o inimă ce tot arde, rămâi tot tânăr şi la 90 de ani“, a spus Stela Popescu, mărturisind că este foarte apropiată de Braşov şi că găseşte oraşul ”mai bogat şi mai frumos“.
sursa: stirileprotv.ro
Be the first to comment on "Stela Popescu:. ”Viaţa valorează miliarde”"