Cei care au iesit in strada in Piata Victoriei si in orasele din tara au dat astfel semnalul ca vor sa traiasca intr-o societate mai corecta, ca sa poata sa-si vada de lucrurile lor, fara sa fie niste paznici in permanenta ai celor care genereaza coruptia, e de parere regizorul Cristian Mungiu.
Acesta spune ca e foarte complicat pentru actualul Guvern, acum, sa-si recastige credibilitatea, dupa ce a actionat intr-un mod care a starnit furia multor romani.
Mungiu numeste protestele din ultima vreme o schimbare “neasteptata”, mai ales pe fondul de dezamagire, de dupa alegeri. “Mie mi se pare ca s-a intamplat un lucru extraordinar, in sensul in care aceasta coagulare civica pentru mine e destul de neasteptata.
Cu cateva luni inainte am avut alegeri si era asa, un fel de fond de dezamagire, pe ideea asta, dintotdeauna, ca in tara asta nu se poate schimba nimic. Mi s-a parut extraordinar ca oamenii s-au mobilizat intr-o chestiune in care n-au cerut ceva pentru ei. A fost o mobilizare, indiferent daca au citit sau nu continutul acelor acte legislative, a fost o mobilizare pentru corectitudine, intr-un fel”, a declarat el intr-un interviu acordat RFI Romania.
Mungiu atrage atentia ca mentalul colectiv e in plina schimbare. “Reflexul in anii ’90 era de alta natura, era sa te gandesti imediat sa-ti iei bilet de avion si sa te duci in Noua Zeelanda.
Acum mi s-a parut ca oamenii au opus mai multa rezistenta si si-au afirmat punctele de vedere mult mai clar, mult mai ferm si mult mai raspicat. Pentru ca evenimentul a fost destul de coagulat, poate sa devina un mic factor de presiune si putem sa speram ca, alta data cand se intampla chestiuni dintr-astea scandaloase publice, va exista genul asta de rezistenta”.
Mungiu e de parere ca guvernul actual e intr-un impas major, pentru ca e foarte complicat sa-si mai recastige credibilitatea. “E foarte complicat sa mai recastigi credibilitatea, dupa ce ai actionat in modul asta. Pana la urma, nici macar continutul chestiunii nu e atat de grav, cat modul in care s-a actionat.
Intrebarea e daca, in final, cei care constituie in momentul de fata majoritatea parlamentara vor continua sa incerce sa se bazeze pe acest Guvern sau daca nu vor gasi o formula de a recupera asa un fel de credibilitate, schimband Guvernul asta”, afirma el.
In momentul de fata, spune Mungiu, “daca se schimba acest Guvern sau nu e secundar. Daca se face doar o schimbare de forma, atunci conflictul asta care s-a deschis va persista, pentru ca acest conflict este legat de un anume mod de a actiona public”.
Un alt motiv pentru care oamenii continua sa iasa in strada e acela ca s-au saturat de stigmatul ca apartinem unei tari corupte, atrage atentia regizorul.
Cine sunt cei care protesteaza? “Mie nu mi se pare ca e ceva generational, cel putin la nivel de protest. Ce s-a coagulat in Piata Victoriei nu e o chestie de generatie, e o chestie intre niste principii, intre niste puncte de vedere, sunt in fond niste oameni care militeaza pentru corectitudine si pentru meritocratie si pentru egalitatea in fata legii si impotriva coruptiei si impotriva unui anume gen de a face politica.
Senzatia mea este ca aceste principii au coagulat oameni din foarte multe generatii. Sigur ca majoritatea sunt tineri, da, e normal, pentru ca e un sector foarte dinamic”, explica Mungiu.
Pe langa coruptia la nivel inalt, regizorul atrage atentia si asupra “micii coruptii”, cea care “roade”, un motiv in plus de a protesta. “E un gen de mica coruptie care roade, de aceea, mi s-a parut ca acest protest e binevenit, pentru ca oamenii au dat si acest semnal ca au nevoie sa traiasca intr-o societate mai corecta, ca sa poata sa-si vada de lucrurile lor, fara sa fie niste paznici in permanenta ai celor care genereaza aceasta coruptie”, mai declara regizorul Cristian Mungiu.
sursa: ziare.com
Be the first to comment on "Cristian Mungiu, despre proteste: E extraordinar ca oamenii s-au mobilizat intr-o chestiune in care n-au cerut ceva pentru ei"