VIDEO. Pomohaci face exorcizări într-un garaj. Sute de oameni vin la el, în miez de noapte, pentru a scăpa de draci

Jurnaliștii VICE au fost prezenți la o slujbă de exorcizare ținută de Cristian Pomohaci, cel care a fost exclus din Biserica Ortodoxă Română după ce a fost acuzat de abuz sexual asupra minorilor. Totul se întâmplă într-un garaj din satul Moșuni, județul Mureș.

Femei și bărbați se zvârcolesc, urlă și se schimonosesc într-un garaj transformat în biserică în care se înghesuie săptămânal cam două sute de persoane la slujba de dezlegare a preotului caterisit Cristian Pomohaci.

Până la excluderea sa din Biserica Ortodoxă Română, din toamna lui 2017, Cristian Pomohaci ținea slujbele nocturne în biserica satului, unde a slujit din 1999. Dar, în acea vară, au apărut în spațiul public o înregistrare audio în care încerca să convingă un minor să facă sex cu el și o mărturie a unui tânăr care îl acuza că l-a abuzat sexual în copilărie.

Procurorii au deschis un dosar penal pe numele lui, pentru abuz sexual și racolare de minori în scopuri sexuale. Între timp, cazul a fost închis, pentru că faptele s-au prescris, adică a trecut prea mult timp de la presupusa comitere a lor. Astfel, dosarul nu a ajuns în instanță și nu s-a luat o decizie finală asupra veridicității faptelor.

În plin scandal, Mitropolia Ardealului l-a caterisit, pentru că „sarcina preoției, cu toate exigențele ei morale, dogmatice și canonice, este prea greu de purtat pentru Cristian Pomohaci”. Așa că preotul izgonit și-a improvizat propria biserică în garajul vilei sale cu un etaj, din Moșuni.

Satul Moșuni, cu 270 de locuitori, e împărțit în “oamenii lui Pomohaci” și restul.

Fostul preot e un adevărat latifundiar, cu aproape o sută de hectare de teren agricol în proprietate – din 650 cât are tot satul – și cu încă 15 luate în arendă. Deține 40 de imobile, dintre care 25 de apartamente, inclusiv în Cluj, Bistrița, Sibiu. Are patru mașini – două Dacia Duster, un Audi Q5 și un Mercedes Benz, trecute pe numele fiului său adoptat, Marius, informează VICE.

Cu fiecare oră care aduce mai aproape slujba din miez de noapte, crește coada din fața camerei în care adepții își cumpără salvarea. Copiii zburdă de lângă mamele lor, iau foi albe de pe masa maicii Maria și scriu acatiste.

Poarta casei e flancată acum de două mașini, de Mureș și de Sibiu, ambele cu terminația DUH. E trecut de zece seara și pe străzile satului ascuns după dealuri curg mașini cu numere de Brașov, Sălaj, Tulcea, Cluj, Bistrița, Harghita, Argeș, Vâlcea, Vaslui, București. Se recunosc între ei, își zâmbesc, se îmbrățișează. Vin aici de mulți ani, în fiecare vineri, și au legat prietenii.

Cel puțin 15 mașini din județe diferite au terminația DUH, 33SUS sau 31SUS. Spun că așa le-a cerut părintele Pomohaci, ca să se recunoască între ei pe șoselele țării ca adepți ai aceluiași lider spiritual și să se simtă uniți întru același crez.

Mamele își coboară copiii somnoroși din mașină, le netezesc hainele șifonate, le leagă fetițelor basmale pe cap și intră în biserica improvizată. Femeile care țin gospodăria lui Pomohaci îi țin acum și slujba. Stau în față, recită psalmi și dau isonul cântărilor:

„Leagă-ne, Doamne, pe toţi împreună/ Cu lanţuri ce nu pot fi rupte;
Leagă-ne, Doamne, pe toţi împreună/ O, leagă-ne prin dragoste”.

Garajul e mic, adepții lui Pomohaci sunt acum vreo două sute, mulțimea se revarsă în cortul de afară. Toți vor să vadă și să audă slujba și se înghesuie spre altar. Corpurile sunt lipite unul de altul, nu e loc nici să te închini.

Citește cum s-a desfășurat slujba și alte mărturii, pe Vice România. Click AICI

Be the first to comment on "VIDEO. Pomohaci face exorcizări într-un garaj. Sute de oameni vin la el, în miez de noapte, pentru a scăpa de draci"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Lumea PreseiTomis PressRO PRESSAdyDev Media4x4 desert safari toursThe Bearings StoresRulmenți Stoc