Uleiul de masline contine polifenoli, vitamina E si alti antioxidanti, substante care constituie conservantii naturali ai uleiului. Antioxidantii diminueaza aparitia peroxizilor. Astfel se incetineste procesul natural de oxidare si rancezire a uleiului.
Printre acesti antioxidanti naturali au fost identificati compusi care ajuta la mentinerea unei vieti sanatoase. Ei absorb radicalii liberi si se pare ca au un efect benefic asupra sistemului cardiovascular si afectiunilor canceroase, lucru intarit de speranta ridicata de viata a locuitorilor insulei Creta.
Polifenolii au un rol foarte important in compozitia uleiului de masline. Maslinele contin peste 30 de tipuri de polifenoli, insa nivelul acestora scade odata cu “imbatranirea” fructului si apoi odata cu trecerea timpului. Multi polifenoili sunt solubili in apa si se “spala” in procesul de rafinare al uleiului. Polifenolii se consuma in mod natural pe masura ce impiedica oxidarea si rancezirea uleiului in timp.
Este foarte important ca in momentul recoltei maslinele sa aiba un continut foarte ridicat de polifenoli care sa se mentina chiar si dupa aceste pierderi inevitabile. Uleiul din culturile Koroneiki este adesea adaugat altor uleiuri pentru a le ridica nivelul de polifenoli, si aceasta nu neaparat pentru ca producatorii altor uleiuri tin la sanatatea noastra ci pentru faptul ca polifenolii prelungesc durata de viata a uleiului.
sursa: uleidemasline.ro
Mai mult aici.
Be the first to comment on "Uleiul de masline, sursa de antioxidanti si polifenoli"