Ambrozia, buruiana aproape imposibil de distrus şi care vă aduce amenzi

În urmă cu câteva săptămâni, locuitorii Capitalei au aflat că vor fi amendaţi dacă nu distrug planta numită ambrozie. Sunt mari şanse să se iste un scandal pe această tema, în primul rând pentru că oamenii nu ştiu cum arată planta.

În plus, distrugerea eficientă – arderea ei, de fapt – nu este posibilă în mijlocul oraşului. Din nou, ar fi vorba despre amenzi. Cum procedăm? Inceram să aflăm din materialul următor!

Am căutat un contrast, aşa că am venit…deasupra Bucureştiului pentru a observă cea mai mare biodiversitate dintr-un oraş poluat: Parcul Natural Văcăreşti. Tot în acest loc, ambrozia găseşte terenul ideal pentru a se înmulţi. O buruiană care ar putea aduce amenzi de până la 5000 de lei pentru locuitorii Capitalei, în caz că este lăsată de capul ei.

Pe de altă parte, nu pot fi folosite erbicide. Teoretic, asta ar însemna că ambrozia…trebuie arsă. Cine face însă focul în oraş? În cazul Parcului Văcăreşti, focul e strict interzis, cea mai mică flama îl poate distruge. Dan Bărbulescu, directorul asociaţiei care administrează parcul, spune că nu ştie unde să care buruiană că să îi dea foc.

Mergem la grădina botanică. Un alt loc, în care orice incediu ar atrage amenzi pentru administraţie. Paulina Anastasiu, directorul Grădinii Botanice “Dimitrie Brândză”, avertizează că nu e cea mai bună idee să băgăm buruiană în pungă şi să o aruncăm, pentru că seminţele ajung din nou în mediu la groapă de gunoi.
Citește și
Ambrozia, buruiana care dă alergii severe. De ce autorităţile nu reuşesc să scape de ea

Dacă smulgeti ambrozia şi o aruncaţi în tomberon, va ajunge la groapă de gunoi de la Glina. Unde va prosperă. Plantă trebuie arsă în lunile aprilie-iunie, când nu are seminţe. Acum e mult prea tîrziu. În perioada septembrie-noiembrie, un singur exemplar lasă 60.000 de seminţe. Care pot rezistă în sol până la 40 de ani.

Înainte de discuţii de amenzi, să nu uităm de un aspect esenţial: cum recunoaştem ambrozia? Pe plan local, nu există nicio campanie privind toxicitatea ei. În Europa de Vest, un sfert din cazurile de alergii sunt declanşate de acest polen. Fenomenul a explodat şi în România, în ultimii zece ani. Polenul apare în august şi e purtat prin aer, pînă tîrziu, în noimbrie.

Dacă va ştiţi sensibili, evitaţi plimbările în aer liber când bate vântul. Furtunile polenice pot determina chiar blocarea respiraţiei.

În urmă cu un an, chiar în septembrie, Ioana a trecut printr-un episod urat: “Am făcut aceste alergii care sunt foarte urîte. Am înţeles că există un vaccin dar din păcate în România acest vaccin nu e disponibil.”

Soluţia pentru astfel de pacienţi este terapia cu cortizon, pe durata întinsă. Şi un aşa-numit vaccin care măreşte toleranţă şi se administrează timp de trei ani. Sigur, rămâne şi posibilitatea…mutatului. Măcar toamna, la peste 600 de metri altitudine. Ambrozia nu creşte aici. Pentru câţi dintre noi însă e disponibilă o astfel de variantă?
sursa: stirileprotv.ro

Be the first to comment on "Ambrozia, buruiana aproape imposibil de distrus şi care vă aduce amenzi"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Lumea PreseiTomis PressRO PRESSAdyDev Media4x4 desert safari toursThe Bearings StoresRulmenți Stoc