Lia lungu, despre ce s-a întâmplat la New York în pandemie. ”Animalele sălbatice se întorseseră pe străzi, mai ales ratonii”

Interpreta de folclor Lia Lungu s-a stabilit în America, după 1990, ca, mai apoi, să aleagă naveta București-New York. De anul trecut, ea n-a mai revenit în România, de teama pandemiei. Lia Lungu a obținut cetăţenia americană la cea mai prestigioasă clasă, ”Extraordinary Ability”, categorie în care sunt admişi oamenii de ştiinţă, artiştii de prestigiu şi sportivii de performanţă. Cântăreața cu voce de aur ne-a povestit, în exclusivitate pentru impact.ro, despre viața de familie, despre America, despre pasiunea pentru muzica populară, dar și despre via ei, care devenise de protocol, înainte de Revoluție, pentru familia lui Nicolae Ceaușescu.

Ați ajuns în America, anul trecut, cu ultima cursă transatlantică. De când nu ați mai avut concerte?

Am revenit în America, anul trecut, la sfârșitul lui februarie, cu ultima cursă transatlantică, pentru că, la începutul lui martie, orice zbor spre America a fost închis. Eu aveam câteva spectacole aici, în New York, și în Pennsylvania. Primul spectacol trebuia să fie duminică, 8 Martie, și a fost prima zi în care toate spectacolele au fost anulate. Știți cum se întâmplă în situații necunoscute? Parcă nu îți vine să crezi că se va anula… așa că eu m-am dus la sala Actor’s Place în Villige. Dar, era, cu adevărat, adevărat! Și, iată de atunci este un an încheiat și spectacolele nu au fost reluate.

Lia Lungu s-a stabilit în Statele Unite ale Americii
Lia Lungu s-a stabilit în Statele Unite ale Americii

IMPACT.ROCe salariu va încasa Prințul Harry după ce s-a angajat. Suma a scăpat în presa…

IMPACT.RODecizie ȘOC în PNL! Cine va fi noul candidat la președinția României, după Iohannis! Anunțul…

Cum stau lucrurile în America, pe timp de pandemie?

Cum suntem? Slavă Domnului, sănătoși și teferi! Atât de teferi încât putem înțelege că ceea ce nu poți schimba este bine să accepți, cu cât mai multă demnitate posibil. Totuși, aici, nu este atât de mare restricția, precum a fost și încă se aplică acasă. Nu te oprește nimeni să circuli, să mergi unde ai de mers. Desigur, a fost o perioadă până acum 2-3 luni, când nu era nici un restaurant deschis. Puteai doar comanda și ridicai comanda. Recent, însă, s-au creat un soi de barăci, pe trotuare, în fața restaurantelor și, poți lua masa acolo, dacă reziști frigului, firește. Pandemia în America a fost extrem de virulentă. Fiind densitatea atât de mare, New York a fost cel mai afectat oraș. Cred că cel mai înfricoșător a fost când au început să aducă trailere morgi. De asemenea, cel mai mare spital plutitor, celebrul CONFORT, a fost ancorat la portul de la 34 Street, vreme de câteva luni. Îți treceau fiori pe șira spinării când vedeai toate acestea. Ca să îmi protejez spriritul am renunțat complet la știrile televizate și chiar din presă. Mi le aleg doar de pe net, cu multă grijă, din surse credibile, pentru că, altfel, poți claca prin teroarea psihică. Nu aș vrea să trec ușor peste o perioadă în care începuseră în New York, animalele sălbatice să se întoarcă pe străzi. Mai ales ratonii. Era liniște deplină, nu circulau mașini, decât transportul în comun și viețuitoarele umblau în voie, mai cu seamă seara. De prin septembrie, octombrie, situația a început să fie vizibil relaxată. Dar, tot fără spectacole, filme, întâlniri și petreceri. Este însă o formă de lume firească în care familia este prioritară și nu jobul, pentru că se lucrează în majoritate de acasă. Părinții își petrec timp cu copiii și nu îi mai lasă pe mâna bonelor. Copiii sunt atenți cu părinții lor și nu îi mai închid în case de bătrâni, unde au fost decimați în acest an. Parcă ne deșteptăm dintr-un somn în care sentimentele ne erau amorțite și parcă prea ne lăsaserăm conduși de instincte și superficialitate.

A avut reacții adverse, după ce s-a vaccinat anti-Covid-19: ”La cea de-a doua doză am avut un ușor tremur interior, ca o slăbiciune, pe care am simțit-o după vreo oră de la injectare”.

V-ați vaccinat anti-Covid-19. Ați avut reacții adverse?

Am luat vaccinul la început de februarie, Pfizer EL3302, am terminat ambele doze. Sunt bine, nu am avut reacții adverse, poate, la cea de a doua doză, un ușor tremur interior ca o slăbiciune, pe care am simțit-o după vreo oră de la injectare și a durat cam două ore. În rest, nimic. Tudor, fiul meu, nu a făcut încă vaccinul. Dar îl va face și el.

Ați locuit 20 de ani în America și, de câțiva ani,  sunteți când la New York, când la București. Unde vă place cel mai mult?

Cred că, după tot ceea ce am învățat în ultimul an, oriunde ne-am afla pe Pământ trebuie să fim bucuroși, respectând viața, iubind locurile și oamenii. Am înțeles că nu putem fi sănătoși decât prin sănătatea tuturora. Nu poți trăi liniștit când în jur pândește un virus ucigaș. Te închizi într-o bulă? Într-un buncăr? Te muți într-un oraș spațial? Posibil, într-un viitor nu prea îndepărtat. Ei da, este cazul să spun acum că, premiul fiului meu, câștigat în cadrul unui prestigios concurs NASA, este chiar proiectul unui oraș spațial al anului 2050 ! Dar pentru a răspunde la întrebare, aș vrea să înțelegeți că oriunde voi fi, gândurile și rugăciunea mea încep întotdeauna cu Țara!

Lia Lungu, solista de origine română recunoscută internațional
Lia Lungu, solista de origine română recunoscută internațional

Mai mult pe Impact.ro.

Lia Lungu

Be the first to comment on "Lia lungu, despre ce s-a întâmplat la New York în pandemie. ”Animalele sălbatice se întorseseră pe străzi, mai ales ratonii”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Lumea PreseiTomis PressRO PRESSAdyDev Media4x4 desert safari toursThe Bearings StoresRulmenți Stoc