CR si PSD au blocat SRI. Alexandra putea fi gasita la timp, anunt al Asociatiei Procurorilor. Filmul evenimentelor

Asociatia „Miscarea pentru apararea statutului procurorilor” (AMASP) a transmis sambata un mesaj in care le explica romanilor cum si-au facut treaba procurorii si care au fost problemele in operatiunea esuata de salvare in cazul crimei de la Caracal.

AMASP arata ca niciun procuror nu a interzis politistilor sa intre in locatie, cat a durat sa fie obtinute mandatele si cum politistii au intarziat operatiunea, motivand ca nu au destul personal.

Totodata, sunt mentionate si problemele in obtinerea locatiei exacte in care se afla Alexandra, fata de 15 ani care a fost ucisa, desi a reusit sa sune de 3 ori la politie si le-a dat oamenilor legii numeroase detalii despre locul unde e tinuta sechestrata.

Procurorii spun, insa, ca nu a existat un apel al vreunul vecin la 112, care sa fi semnalat ca aude tipetele de ajutor ale unei fete, asa cum au aparut informatii „pe surse” in presa. Ei lasa sa se inteleaga ca fata ar fi fost ucisa inca de joi de la ora 13:00, cand vecinii au sesizat miros de ars, dar au presupus ca este de la treburi casnice intreprinse de barbat.

Redam mai jos, integral, scrisoarea AMASP:

„Stimati cetateni,

In ultimele 24 de ore au existat multe informatii in spatiul public, contradictorii sau inexacte, fie ca au venit de la persoane private sau de la reprezentantii autoritatilor. Nu dorim pe aceasta cale sa ne scuzam pentru faptul ca autoritatile statului, in acest caz, nu au reusit sa salveze viata a doua tinere, nici sa aratam vinovati sau probleme juridice de interpretare a textelor legale in vigoare.

Intre obligatia de rezerva si datoria noastra fata de beneficiarul sistemului de justitie, cetateanul, am ales sa prezentam cronologia zilelor de 24-25 iulie 2019, astfel cum a fost ea constatata de colegii procurori, fiecare dintre dumneavoastra putand sa analizeze si sa traga concluziile pe care le considera corecte:

Miercuri, 24.07.2019 – ziua in care victima a disparut

Joi, dimineata, 25.07.2019 – parintii victimei anunta politia cu privire la disparitie

Joi, ora 11:00 – victima apeleaza Serviciul de Urgenta 112 de mai multe ori

Joi, ora 15:30 – Dosarul penal pentru lipsire de libertate este inregistrat de politie la Parchetul de pe langa Judecatoria Caracal

Joi, in jurul orei 16:00 – procurorul emite ordonanta provizorie de interceptare si localizare pentru doua numere de telefon ce au rezultat din informatii

Joi, ora 19:15 – este primita informatia ca victima ar putea fi in 3 locatii dintr-o comuna

Joi, ora 19:50 – sunt emise mandate de perchezitie pentru cele 3 locatii

Joi, ora 19:58 – se intra cu mandatele de perchezitie in cele 3 locatii

Joi, ora 19:58- 21:00 – se efectueaza cele 3 perchezitii fara a fi identificata victima sau alte probe

Joi, ora 21:00 – vineri 02:00 – se vizioneaza imagini ale unor camere de supraveghere private aflate pe un presupus traseu al unui presupus faptuitor deoarece exista o informatie despre un autoturism implicat intr-o alta speta asemanatoare

Vineri, ora 02:00 – se identifica proprietarul autoturismului

Vineri, ora 02:00 – sunt trimise echipaje de politie in zona de domiciliu a proprietarului, unde se constata ca nu exista nicio activitate

Vineri, ora 02:20 – sunt solicitate mandate de perchezitie pentru locatia suspecta si alte 2 posibile locuri

Vineri, ora 03:05 – sunt luate mandatele de perchezitie de la instanta

Vineri , ora 03:15 – Politia anunta ca nu mai are oameni disponibili la sediu

Vineri, ora 05:30 – se constituie echipa de politisti

Vineri, ora 06:00 – se intra in locurile pentru care au fost luate mandatele de perchezitie, inclusiv in locuinta suspectului.

De asemenea, datele cunoscute de procurori indica faptul ca niciun vecin al suspectului nu a sunat la 112 pentru ca ar fi auzit tipete. In cauza au fost supravegheate toate numerele de telefon disponibile si cu privire la care exista o suspiciune ca aveau legatura cu cauza, in conditiile legii, in incercarea de a identifica locul unde este victima. Victima nu a dat informatii la 112 despre vreun service, ci doar a spus ca vede un copac, un gard rosu, un brad, cainii si un autoturism.

Localizarea facuta de STS a fost pe o arie de cateva sute de case deoarece atat permite sistemul utilizat de acestia. In cauza nu s-a utilizat tehnica SRI, indisponibila anchetelor penale dupa decizia CCR.

De aceea, joi, un echipaj al Directiei de Operatiuni Speciale a venit de la Bucuresti si la ora 22:00 a ajuns la fata locului in incercarea de a ajuta la localizare. La ora 23:00 nu se stia locul unde s-ar fi putut afla victima iar localizarea a fost facuta cu tehnica disponibila, deficitara, aceeasi ca in toate dosarele penale instrumentate in ultimii 3 ani.

La prima suspiciune cu privire la locul unde s-ar putea afla victima echipajele de politie au fost trimise sa faca investigatiile necesare iar procurorii au dat indicatii ca la cel mai mic semn de activitate sa intre. Niciun procuror nu a interzis politistilor sa intre in locatie, acestia comunicand ca nicio activitate nu se auzea si nu se observa in interiorul curtii sau al casei.

Ulterior acestor activitati, s-a stabilit ca joi, in jurul orei 13:00 vecinii au observat si au putut simti miros de fum, dar au crezut ca e de la treburi casnice iar cu ocazia perchezitiei un corp a fost gasit carbonizat.

AMASP considera ca este necesar sa fie clarificate orice aspecte care au ingreunat sau impiedicat ancheta in acest caz si daca au existat erori sau incalcari ale dispozitiilor legale, indiferent de persoana care le-ar fi savarsit. Intelegem ca toate autoritatile statului au o obligatie pozitiva de a interveni si de a apara viata si integritate cetatenilor, ceea ce presupune ca in conditii de urgenta, in care timpul este de esenta indeplinirii acestei obligatii sa existe dispozitiile legale si mijloacele tehnice necesare pentru a o putea indeplini. Ne pare rau ca in aceasta situatie nu au existat si ca autoritatile statului nu au putut proteja drepturile fundamentale, respectiv dreptul la viata.

Suntem constienti ca nicio explicatie si nicio analiza a situatiei juridice nu vor putea atenua tragedia din ultimele zile si nu va sterge durerea resimtita in aceste momente de familiile si prietenii victimelor. Tuturor celor care le-au cunoscut pe cele doua tinere le prezentam condoleantele noastre!”

sursa: aktual24.ro

Be the first to comment on "CR si PSD au blocat SRI. Alexandra putea fi gasita la timp, anunt al Asociatiei Procurorilor. Filmul evenimentelor"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Lumea PreseiTomis PressRO PRESSAdyDev Media4x4 desert safari toursThe Bearings Stores