Cine poate fi executat silit! Ce lege se schimbă

sume de bani
Bani

Această indemnizație va putea fi executată silit! Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică un nou proiect de OUG care prevede ca această indemnizație să poată fi executată silit. Despre ce este vorba?

Această indemnizație va putea fi executată silit! Ce veste a dat Ministerul Muncii

Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică un proiect de OUG care prevede ca  indemnizația primită pe durata concediului de creștere a copilului să poată fi executată silit, cu scopul de a recupera sumele cu titlu de pensie de întreținere a unui minor.

Marius Budăi, din fruntea acestei instituții susține că ”indemnizația lunară pentru creșterea copiilor trebuie să poate fi urmărită și supusă executării silite, în limitele prevăzute de cadrul legal în materie, respectiv Codul civil și Codul de procedură civilă, pentru recuperarea oricăre creanțe”, scrie capital.ro.

CCR a dat verdict de neconstituționalitate

OUG numărul 111 din 2011 arată că ”drepturile prevăzute de prezenta ordonanță nu pot fi urmărite silite decât în vederea recuperării, conform legii, a sumelor încasate necuvenit cu acest titlu”.

Amintim că acest articol a fost considerat de Curtea Constituțională a României (CCR) drept neconstituțional, iar judecătorii au precizat că executarea silită se poate face din orice motiv, respectiv pentru orice fel de datorie.

Proiectul pus în dezbatere publică nu vine să rezolve problema de constituționalitate a acestui articol, ci vine pentru a rezolva problema fundamentală a sesizării CCR cu privire la neconstituționalitatea acestui articol.

Este posibil ca, în viitor, acest proiect de OUG pus în dezbatere publică de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) să sufere diferite modificări.

Amintim că acest proiect nu poate fi momentan aplicat. Proiectul de OUG trebuie să fie adoptat de Guvern, iar mai apoi să fie publicat în Monitorul Oficial.

Indemnizația de șomaj a fost majorată în România

De cealaltă parte, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care prevede majorarea cuantumului indemnizaţiei de şomaj acordată persoanelor cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an. Au fost înregistrate 267 voturi „pentru”, 11 „contra” şi o abţinere.

Proiectul respectiv modifică în acest sens articolul 39 din Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă.

„Cuantumul indemnizaţiei de şomaj (…) este o sumă acordată lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, şi este egal cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an”, este scris proiectul adoptat.

În legea în vigoare, cuantumul acestei indemnizaţii este 75% din valoarea indicatorului social de referinţă. Camera Deputaţilor este for decizional la acest proiect.

Be the first to comment on "Cine poate fi executat silit! Ce lege se schimbă"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Lumea PreseiTomis PressRO PRESSAdyDev Media4x4 desert safari toursThe Bearings StoresRulmenți Stoc